Bollvolym

Badboll

Bollar i vatten brukar vi ofta ha när vi badar, men det är ganska sällan som vi funderar på hur stora de egentligen är. Nu är det dags att kontrollera volymen på riktigt!

Material: stor balja, hink som bollarna får plats i (inte alla tillsammans, men en och en), bollar i olika storlekar som kan få bli blöta (gärna några med avvikande form som t ex amerikansk fotboll eller rugbyboll), vatten, litermått med dl- markeringar

  • Kan ni se vilken som har störst/minst volym redan innan ni provar? Lägg upp dem på rad från störst till minst och ta ett kort
  • Kan ni mäta den exakta volymen på en boll utan måttband, miniräknare och formeln för sfärers volym? Fundera tillsammans på hur ni ska göra. Prata med er lärare om era förslag.
  • Ställ hinken i den tomma baljan och fyll hinken ända upp med vatten. Pressa ner bollen i vattnet och mät volymen på vattnet som rinner över kanten på bunken och ner i baljan. Mät upp volymen på varje boll och skriv upp hur många deciliter det var i en tabell (på papper, i dator, på läsplatta..)
  • Går det att känna någon skillnad på bollarna när ni pressar ner dem i vatten? Låt alla prova

Bollar (beskriv eller rita)

Volym i dl

tennisboll

 

rugbyboll

 

fotboll i plast

 

pingisboll

 

…..

 

…..

 

  • Vilken boll var störst, minst, mittemellan? Blev det som ni trodde? Jämför med kortet ni tog från början och ta ett nytt kort på bollarna i verklig storleksordning.

Varför blev det så här?

 

Nästa Steg »