citrusfrukter

Flyter en apelsin?

Det kanske inte är så vanligt att vi undersöker hur citrusfrukter beter sig i vatten, men genom att göra det kan vi verkligen se hur deras sammanlagda densitet påverkar det som händer.

Material: stor hög skål eller hink, vatten, citrusfrukterna citron, apelsin, lime och grapefrukt (gärna fler om ni hittar), liten vass kniv

  • Diskutera vad ni tror kommer att hända när ni släpper ner frukterna i vattnet. Rita. Motivera varför ni tror så.
  • Släpp ner citrusfrukterna en efter en i vatten och se vad som händer. Blev det som ni trodde? Fotografera.
  • Ta upp frukterna igen och skala dem så att hela skalet är i en del. Peta bort så mycket som möjligt av det vita pektinet som sitter fast på fruktköttet.
  • Diskutera vad ni tror kommer att hända när ni släpper ner dem i vattnet igen - skal för sig och fruktkött för sig.
  • Lägg ner både skalen och fruktköttet i vattnet.
  • Varför blev det så här? Diskutera och samla era åsikter på post-it lappar som ni sätter upp på lämpligt ställe
  • Klä på frukterna skalen igen och lägg ned dem i vattnet. Vad är skalens funktion?
  • Ta upp frukterna och låt dem byta skal med varandra. Vad händer? Varför?

En del saker flyter och andra sjunker – det beror på om de har högre eller lägre densitet än vatten. Saker och ämnen har olika densitet. Tar man en lika stor bit (volym) av allt och jämför hur mycket de väger, upptäcker man att det finns föremål med högre densitet och de med lägre densitet. Att de flesta citrusfrukter med skal flyter beror på att skalen oftast innehåller så mycket luft att det fungerar som en flytväst i vatten. Men alla citrusfrukter är inte lika. Citron och lime är lite annorlunda; båda har en densitet som ligger nära vattnets (nära 1g/kubikcentimeter). Har du fått en lime eller citron med ett lite fluffigare skal så flyter den och om den inte har det så sjunker den. Allt beroende på hur mycket luft som finns i skalet.

Citrusfrukternas beteende kan jämföras med flytvästar. Grapefrukt och apelsin har bra flytvästar - skalet innehåller tillräckligt med luft. Citronen har ibland ett skal som är en tillräckligt bra flytväst och limen har oftast inte en bra flytväst alls. Detta är ett klassiskt experiment där man vill visa densiteten på en sammansatt kropp där de olika materialen har olika densitet. Precis som vi själva när vi har på oss flytväst. Flytvästen har en densitet och kroppen har en densitet. Kroppen har någor högre densitet än vatten och flyvästen har mycket lägre. Tillsammans är densiteten lägre än vattnets så att vi får bättre flytkraft och vi blir säkrare om vi hamnar i vattnet.

 

 

Nästa Steg »