Gissa vattenballongen

Vattenballonger brukar vi nästan bara använda till vatten. Går det att klura ut vad det är i en vattenballong fylld med något annat än vatten utan att göra sönder den?

Material: Vattenballonger, vattenfast penna, tratt, matolja, vatten, saltvatten, sirap, filmjölk, koncentrerad apelsinjuice, flytande margarin, ketchup, mjölk, hårschampo, flytande tvål och andra vätskor ni själva vill prova

Fyll ett stort antal vattenballonger med olika vätskor och utmana en eller flera kompisar att ta reda på vilken som är vilken (se bara till att du själv vet - skriv gärna siffror på ballongerna). Låt kompisarna lägga ner vattenballongerna i både varmt och kallt vatten. De behöver ha möjlighet att både se på och känna på ballongerna. Det är VIKTIGT att man ser till att inte få stora mängder luft i ballongen när man knyter ihop den eftersom det påverkar densiteten. 

  • Hur kan du som vet vad det är i ballongerna ställa utmanande frågor till dina kompisar medan de testar?
  • Vilka frågor kommer upp under tiden ni testar? Behöver ni planera för någon ny undersökning? Ni kanske behöver något nytt material? (prata med er lärare)
  • Hur lyssnar ni bäst på varandras förslag när ni undersöker?
  • På vilket sätt kan ni genomföra er undersökning så att ni snabbt kan ta reda på vilka som är vilka utan att göra om massor av gånger?
  • Vilket innehåll var svårast att klura ut? Varför?
  • Hur kan ni som nu har testat förbereda en utmaning till den som ledde undersökningen för er?

En vattenballong är en perfekt behållare för olika vätskor som är lämpliga att experimentera med. När man fyller en ballong med innehåll så är plasten en mycket liten del av den totala volymen. Alltså påverkar inte ballongplasten densiteten speciellt mycket. Detta gör att man kan fylla ballonger men olika vätskor och testa hur de flyter eller sjunker och genom dessa egenskaper ta reda på vad det är i ballongen.

 

Nästa Steg »