Is ute

Underbara isdagar

När sjöar och hav fryser får man helt plötsligt nya möjligheter att förflytta sig i landskapet. Det är lätt och bekvämt att ta sig över isen. I Norrland finns det speciella isvägar som förkortar de vanliga vägarna så att det blir mycket närmare att ta sig till vissa platser vintertid. Förr i tiden när bergsbruket, i framförallt mellersta Sverige, satte igång så var transporterna av malm och bränsle på isarna väldigt praktiska – många transporter gick plötsligt mycket fortare. Nu för tiden så är transporter på is inte lika vanliga, men vi använder isarna desto mer till friluftsliv - fiske, skridskor, sparkåkning, skidåkning eller helt enkelt för en härlig vinterpromenad. Allt detta blir möjligt om isen har blivit tillräckligt tjock.

Det finns alltid en risk med att vistas på is - att isen inte håller och det är något som vi behöver tänka på. Isdubbar ska man alltid ha på sig när man är på isen. Det är lika viktigt som att ha på sig flytväst i båten.

Många undrar hur man kan veta när isen är tillräckligt tjock för att man ska kunna vara på den på riktigt. Rekommendationer om hur tjock isen ska vara är svårt att ge exakt då det inte bara är tjockleken som avgör utan även kvaliteten på isen.  Vid god kvalitet på isen räcker det med fem centimeter, men 10 centimeter är HELT säkert. Var särskilt varsam när det är snö på isen eller när vårsolen skiner och tänk på att isen kan ha olika tjocklek på olika ställen på sjöar och vattendrag.

Ett litet tips på en lättillgänlig upplevelse som är lätta att glömma ute på isen är att lägga örat mot isen och lyssna på hur den sjunger. 

Nästa Steg »