isskulptur/väderkoll

Förr i tiden var det vanligt att ta upp is i Sverige. Isen användes till att kyla ner livsmedel under varmare årstider. Isen togs upp från sjöar och åar och lagrades i så kallade islador och isolerades ofta med sågspån för att inte smälta för fort. Jobbet med att bärga is var tungt, men bra verktyg och bra teknik underlättade.

Material: isborr, ca 3 m lång aluminiumstege (gärna med krokar i änden som isblocket kan vila på när blocket vickas upp), långa krokar, issåg ca 2 m (inte fogsvans - den har för små tänder) -speciell issåg eller en gammal timmersåg fungerar bäst.

  • Fundera tillsammans över hur ni kan använda en isborr, en issåg och en stege för att få ett hål i isen och få upp isblocken så att de står på isen.
 Sågen är ca 2 meter lång, hälften av den är ett handtag, och den går att sticka ner i ett borrhål. Stegen är en vanlig aluminiumstege, ca 3 meter lång och har två hakar i en ena änden.
  • Hur ska ni borra? Hur många hål behövs? Hur kan vi stå när vi sågar – var håller isen? Hur får vi upp det första isblocket?
  • När isblocken har lossats från kanten måste de flyttas långt från vaken – så att alla block får plats. Blocken måste flyttas direkt då de kommer upp, annars fryser de lätt fast på isen igen.

 EJ KLAR!!!!!!!!

Nästa Steg »