hygrometer

Gör en hygrometer

I luften runt omkring oss finns det alltid vatten i gasform, men det är stora skillnader på hur mycket det är. Ibland kan vi känna att det är extra fuktigt eller torrt, men det är svårt att veta mer exakt. Fuktighetsnivån kan mätas med en psykrometer (från grekiskans ψυχρός, "psychros" som ungefär betyder råkall, dvs fuktigt kallt). Ni kanske redan har märkt att det är lätt att vi t ex fryser i badhuset när vi är blöta, men svettas om vi är torra och har kläder på oss. En psykrometer är en sorts hygrometer, ett instrument som används för att mäta luftfuktighet. Det är inte så svårt att tillverka en sådan själv.

Material: 2 ilkadana vattentåliga termometrar, vatten i samma temperatur som termometern visar i det rum ni är, tygbit av linne, plastpåse.

I rumstemperatur:

  • Linda en fuktig (trasan ska vara rejält fuktig, men INTE så att det droppar ifrån den) linnebit runt nederdelen av den ena termometern och låt den ligga i ca 1 minut. Använd vatten i samma temperatur som det rum har där ni är.
  • Läs av temperaturen på båda termometrarna, tänk på att det tar några minuter för temperaturen att ställa in sig 
  • Anteckna hur stor temperaturskillnaden är

I hög luftfuktighet:

  • Häll i 1 dl vatten i påsen och skaka runt det. Häll ut vattnet så att påsen är rejält fuktig inuti.
  • Linda en fuktig linnebit runt nederdelen av den ena termometern och låt den ligga i ca 1 minut.
  • Placera båda termometerarna i den fuktiga påsen en stund
  • Läs av värdet på båda
  • Anteckna hur stor temperaturskillnaden är

Diskutera skillnaderna i temperatur. Varför tror ni att det blev så här?

Vilka andra ställen utomhus och inomhus kan ni hitta där det troligen är fuktigare/torrare? Börja gärna prova ovanför en riktigt fuktig mossa och i samma skogsdunge där underlaget är torrt.

 Varför blev det så här?

Ju större temperaturskillnaden är på termometrarna desto lägre är luftfuktigheten. Avdunstningen ifrån linnebiten kräver energi och därför visar den termomemetern lägre temperatur. När avdusntningen från linneduken är liten ändras inte temperaturen på termometern - detta inträffar när luftfuktigheten är hög.

Nästa Steg »