vattendansen

Vatten kan ju i första hand finnas i tre olika faser - fast- flytande- gas. De har ibland helt olika egenskaper trots att de består av exakt samma molekyler; väte (H) och syre (O). För att även låta kroppen få lite koll på hur det fungerar bjuder vi upp till dans. 

Vattendansen - hur vattenmolekylerna beter sig i vattnets olika faser

Det finns fyra olika danser : 

  1. Kallvattendansen - långsam
  2. Varmvattendansen - snabb
  3. Isdansen – jättelångsam men med stela armar som gör att det inte får plats så många vattenmolekyler på dansbanan.
  4. Gasdansen – jättesnabb

 Material: tavelkrita eller vattenlöslig tusch att rita med på golvet, 5 Blå mössor

  • Börja med att rita en ring på golvet (inomhus eller utomhus spelar självklart ingen roll) som är ca 2 meter i diameter.
  • Låt fem barn börja med att vara vattenmolekyler genom att ta på sig de blå mössorna.
  • Prata gärna om att varje vattenmolkyl innehåller två väteatomer och en syreatom
  • Låt de fem vattenmolkylerna ta plats i ringen

Dans 1 Kallvattendansen, en ganska långsam dans, 5 barn (vattenmolekyler) får plats i dansringen, de hakar i varandra lite grann men de störs inte av varandra

Dans 2 Varmvattendansen. En snabb dans, 4 barn (vattenmolekyler) får plats i dansringen och de byter plats med varandra och hakar i och släpper varandra ofta.

Dans 3 Isdansen. Den är väldigt långsam och väldigt stel. Barnen (vattenmolkylerna) får sträcka ut sina armar och hakar fast i varandra och där sitter de fast, 3 barn får plats i dansringen.

Dans 4 Gasdansen. Den här dansen går fruktansvärt snabbt. Barnen (vattenmolekylerna) rör sig mycket och krockar med varandra men hakar aldrigt i någon annan. 2 barn får plats i dansringen men de klarar inte att hålla sig kvar hela tiden.

 

 

 

 

 

 

 

Nästa Steg »